Diveline Bornholm har fundet resterne fra den Svenske fregat ”Den Forgyldte Sol” der forliste i 1673 med næsten 10 tons blindmønter dvs. u-slåede mønter. Den er solidt bygget og har store mesingnagler og trænagler. Vraget er belagt med kobber. Dette vrag har Diveline brugt lang tid på at finde da positionen kun har været beskrevet sparsomt.
Man formoder at skibet var på vej til England på grund af størrelsen af mønterne, Dokumenter viser også senere at de var på vej til Tower of England hvor de skulle laves til mønter. 

I 1673 forliste den svenske fregat “Den Forgyldte Sol” et sted langs den bornholmske nordkyst. Ombord på skibet var over ti tons kobbermønter, der skulle fragtes til London og præges i Tower til den daværende møntfod – en Farthing.

I 1969 fandt tre bornholmske dykkere adskillige tusinde mønter på havbunden, hvor skibet forliste. Og i 1970 gennemførte Nationalmuseet undersøiske arkæologiske undersøgelser på den position de tre dykkere havde gjort det store møntfund, der af flere kilder bliver betegnet som Danmarkshistoriens største fund af ubeslåede mønter. Den tids historiske research fortalte at mønterne stammede fra den svenske fregat “Den Forgyldte Sol”

Over sommeren har et filmhold fra Dansk Dokumentarfilm og TV på vegne af 
TV 2/Bornholm været i vandet på Nordbornholm for at filme og fortælle historien om den gamle møntskat og fregattens sidste rejse. Under filmarbejdet fandt filmholdet blandt andet flere hundrede mønter, der ikke blev bjærget under den officielle udgravning i 1970.

På Nordbornholm og i dykkerkredse har det i årevis været kendt, at man fra tid til anden endnu kan finde mønter fra forliset. Men efter aftale med de involverede museer har TV 2/Bornholms filmhold indvilliget i ikke at oplyse findestedets position. Men historien om forliset – den kan godt fortælles.

Se mere om nyheden fra TV2 Bornholm på http://tv2b.dk/print-page.aspx?newsID=50528

Kontakt Diveline Bornholm www.diveline.dk for en guidet tur, luftpåfyldning eller leje af udstyr.

Se en 15 min video fra Tv2 Bornholm her: http://play.tv2bornholm.dk/?area=specifikTV&serienavn=&id=208245#208245